7 fajta rovarcsípés

7 fajta rovarcsípés, amelyeket mindenkinek ismernie kellene! Mentsd el magadnak!

Nyáron a melegben nagyobb az esélye, hogy valamilyen rovarcsípéstől szenved az ember. Ahhoz, hogy ezt időben kezelni tudjuk nem árt ismerni az adott csípést és a hatásait. Ebben a cikkben bemutatjuk hazánk legelterjedtebb csípés fajtáit és, hogy milyen tüneteket produkálnak.

Szúnyogcsípés

7 fajta rovarcsípés

Egy duzzanatot okoz a bőr felületén, ami kellemetlenül viszket. Szerencsére az átlagos szúnyogcsípés nem jelent veszélyt az egészségünkre, elég ha bekenjük a felületét bőrirritáció elleni krémmel. Ha mégis belázasodunk, akkor javasolt az orvos felkeresése, mert fertőzés lépett fel.

Bolhacsípés

7 fajta rovarcsípés

A bolhacsípést a legtöbb esetben 3-4 piros pötty egymás utáni elhelyezkedése jellemzi és erős viszketés kíséri. Legelőször mossuk le a csípéseket szappannal, majd öblítsük le vízzel. Csak ezután kentjük be viszketés elleni krémmel, de véletlenül se vakarjuk, mert fertőzést okozhatunk vele.

Poloskacsípés

7 fajta rovarcsípés

Többféle formában jelenik meg. Egyes emberek észre sem veszik, míg másoknál allergiás reakciókat válhat ki. A poloskák ellensége a tisztaság, ezért javasolt naponta többször kezet mosni és zuhanyozni. Nyáron a szokásosnál is többször mossuk az ágyneműt, így megakadályozhatjuk a poloskák megjelenését. Ha mégis megcsípnének és a viszketés erősödne, bátran használjunk gyulladáscsökkentő krémet.

Hangyacsípés

7 fajta rovarcsípés

Néhány hangyafajta csípése bőrirritációt, viszketést és gyulladást is okozhat. Ha ezek a tünetek nem múlnak el maguktól, akkor ajánlatos kortizonos kenőcsöt használni. Ha esetleg hólyag keletkezne a csípésből, akkor azt véletlenül se szúrjuk ki, hogy ne terjedhessen tovább a gyulladás.

Pókcsípés

7 fajta rovarcsípés

Hazánkban annyira nem jellemző a pók csípést, de azért jobb ha tud róla az ember. A pókcsípést két apró egymás melletti pöttyről lehet felismerni és a legjobb, ha azonnal lemossuk hideg vízzel. Ha szokatlan tüneteket észlelünk pl: allergiára utaló jeleket, akkor szedjünk antihisztamint és forduljunk orvoshoz.

Kullancscsípés

7 fajta rovarcsípés

Ez az egyik legveszélyesebb csípés az emberre nézve és komoly betegségeket okozhat. Ha kullancsot észlelünk a bőrünkben, akkor a lehető leghamarabb távolítsuk el. Fontos, hogy szakszerűen járjunk el! Ezután mossuk le a sebet szappannal és vízzel. Fontos tudni, hogy minél tovább tartózkodott a kullancs a bőrünkben, annál nagyobb az esélye a megbetegedésnek!

Kullancscsípés megelőzése

Ha kirándulni indulunk, fontos a megfelelő előkészület melynek keretein belül a kullancscsípést is megtudjuk előzni. 

Darázs és méhcsípés

7 fajta rovarcsípés

Ezek a csípések a legtöbb esetben ártalmatlanok, még akkor is ha rettenetesen kellemetlenek. Ha Te is allergiás vagy ezekre a csípésekre, akkor ne vedd félvállról! Azonnal fordulj orvoshoz, mert súlyos következményei is lehetnek. A méh az emberi bőrben hagyja a fullánkját, így mindenekelőtt azt távolítsuk el, majd mossuk le vízzel és kenjük be a csípés helyét ecettel.

Szeretnéd, hogy barátaid is tisztában legyenek a rovarcsípésekkel? Akkor oszd meg velük ezt a cikket a Facebook-on!

Mi a véleményed?