Több empátiát érzünk a kivert kutyák iránt, mint a felnőtt emberek felé

Az emberek több együttérzést tanúsítanak a kivert kiskutyák és felnőtt ebek iránt, mint bizonyos emberek felé. A gyerekeket viszont jobban sajnálják az állatoknál – derül ki egy friss kutatásból, amelyet az Amerikai Szociológiai Társaság 108. éves ülésén mutattak be.

„A közhiedelemmel ellentétben általánosságban nem zavar bennünket jobban az állatok szenvedése, mint az embereké” – fogalmazott Jack Levin, az egyesült államokbeli Északkeleti Egyetem professzora.

„Eredményeink alapján ennél árnyaltabb a kép, mert függ a kortól és a helyzettől is. A tény, hogy a felnőtt ember áldozatok több empátiát keltenek, mint a gyerekek, a kiskutyák és a felnőtt kutyák, azt sejteti: a felnőtt kutyák az ember gyerekekhez és a kiskutyákhoz hasonlóan kiszolgáltatottak és sérülékenyek” – tette hozzá.

Több empátiát érzünk a kivert kutyák iránt

Levin és kollégája, Arnold Arluke 240 férfi és nő véleményét kérte ki. Legtöbbjük 18 és 25 év közötti fehér volt, s az egyetem hallgatója. A résztvevők véletlenszerűen kaptak egy hírt, amely arról szólt, hogy megvertek egy egyéves gyereket, egy harmincas felnőttet, egy kiskutyát vagy egy hatéves ebet. A történetek hasonlóak voltak, eltekintve az áldozat személyétől. Olvasás után az alanyok beszámoltak arról, milyen mértékű együttérzést tanúsítanak.

„Meglepett minket a kor és a fajok közötti kapcsolat. Úgy tűnik, a kor fontosabb a fajnál, amikor empátiáról van szó. Ráadásul a felnőtt emberekkel kapcsolatos ítéletben benne van, hogy képesek megvédeni magukat, míg a felnőtt kutyák nem” – tette hozzá Levin.

Több empátiát érzünk a kivert kutyák iránt

Érdekes módon a kisgyermekek és a kiskutyák iránti érzelmek közötti különbség statisztikailag nem volt számottevő.

Ami a 240 hallgató véleményét illeti, Levin megjegyezte, hogy általános gyakorlat homogén mintát használni egy kísérlet során. „A kérdőíves kutatással ellentétben az ilyen kísérleteknél célszerű a homogén minta az ok-okozati összefüggés felállítására a teljes lakosságra vonatkoztatható általánosítással szemben.

Több empátiát érzünk a kivert kutyák iránt

Ennek ellenére nincs okunk feltételezni, hogy az eredmények különböznének más országokban, főleg hallgatók között” – magyarázta a szakértő.

Bár a kutatás kutyákra és emberekre vonatkozott, Levin szerint macskák és emberek tekintetében is hasonlóak lennének az adatok. „A kutya és a macska háziállat, így gyakran emberi tulajdonságokat társítanak hozzájuk” – mondta a professzor.

Mi a véleményed?

Neked ajánljuk