Ezek a kutyafajták élnek a legtovább

a legtovább élő kutyák

Minden gazdi kíváncsi arra, hogy a kutyája körülbelül mennyit élhet. Néhány fajtánál ezt egészen pontosan meg lehet mondani, de akadnak olyanok is, akiknél teljesen kiszámíthatatlan ez a tényező.

Egy tanulmány összegyűjtötte azokat a fajtákat, melyek jó körülmények között a legtovább élhetnek. A Te kutyád közéjük tartozik?

1. Csivava

a legtovább élő kutyák

Amilyen kicsi a csivava (ő a legapróbb kutyafajta a világon), olyan sokáig tudja boldogítani a gazdit: ez a fajta ugyanis általában 18 évig él, de nem ritka, hogy a 20. születésnapját is meg lehet ünnepelni.

A csivava egyébként Mexikóból származik, állítólag az aztékok és toltékok idejében őrzőkutyaként alkalmazták. Hogy is van a mondás? Kicsi a bors…

2. Jack Russel Terrier

a legtovább élő kutyák

A Jack Russel Terrier várható élettartama 13 és 16 év között mozog, ami nagyon szép egy kutyus esetében. Kicsi, de nagyon izmos, szívós kutyafajta, akit Jack Russel plébános tenyésztett ki – bármily meglepő, a férfiról kapta a nevét is.

Igazi energiabomba, állandóan játszani és felfedezni akar, kíváncsiságát soha nem lehet kielégíteni. Nagy a mozgásigénye, és elég gyakran akar dominálni mások felett. Kiváló jelzőeb, így nem ritka nála az ugatás, ám házőrzésre nem alkalmas.

3. Lagotto Romagnolo

a legtovább élő kutyák

A göndör szőrű, közepesnél valamivel kisebb termetű kutya olasz származású, és akár 14 évig is élhet. Nagyon szívós és alkalmazkodó kutya, akinek nem kell luxus ahhoz, hogy boldog életet éljen. Jó házőrző, illetve szarvasgombakereső (a szarvasgombák rémének is szokták hívni).

Vadászkutyának sem utolsó, különösen a vízből hozza ki ügyesen az elejtett vadakat. Játékos természete és gyerekszeretete miatt az egyik kedvenc családi kutya, utóbbit erősíti az a tény, hogy nem vedlik, így nem kell állandóan takarítani utána, és nem allergizál.

4. Si-cu

a legtovább élő kutyák

A si-cu régen, a kínai császár udvarában kísérőeb és házőrző volt, ma azonban már inkább haszonkutyaként tartják. Várható élettartama 14-16 év, úgyhogy bőven lehet vele hosszú távra tervezni.

Erős, merész kutya, de inkább arra alkalmas, hogy felvidítsa az embert játékosságával, aranyos pofijával és termetével. Nem csak gyerekek számára ideális társ, hanem az időseknek is, hiszen a móka mellett a hosszú, akár órákig tartó sétákra is kapható.

5. Ausztrál juhászkutya

a legtovább élő kutyák

Az ausztrál juhászkutya az egyik leggyönyörűbb eb, akit valaha láttunk: szépen leomló szőrének színe rendkívül változatos, szinte minden példány más színű és rajzolatú, de ugyanilyen sokféle lehet szemének színe is.

Szerencsére a gazdi sokáig élvezheti ennek a rendkívüli ebnek a társaságát, hiszen 13-16 év között van a várható élettartama. Azokon a területeken, ahol fegyelem és engedelmesség kell, nagyon jól tud működni, így keresett mentőkutyus.

6. Beagle

a legtovább élő kutyák

A beagle az egyik legősibb vadászatra tenyésztet fajta, kiváló szaglása miatt sok helyen rendvédelmi szerveknél is alkalmazzák. Akár 15 évig is élhet, ami szerintünk nagyban köszönhető annak, hogy végtelenül türelmes és megértő fajról van szó.

Legendásan szelíd, ám későn érő, úgyhogy ne kezdjük el túl hamar bántani a hibáiért. Könnyen tanul, de fontos, hogy mindig kapjon pozitív megerősítést, mert igényli, és jobban teljesít a dicséret után.

A Te kutyád közéjük tartozik? Ha tetszett a cikk ne felejtsd el megosztani barátaiddal és ismerőseiddel.


Mi a véleményed?

Még több olvasnivaló