Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskák a szüleiknek tekintenek minket

a macskák a szüleiknek tekintenek minket

A közvéleménnyel ellentétben a macskáknak – csakúgy mint más háziállatoknak – rendkívül szoros kapcsolatuk van a gazdájukkal. Tanulmányok kimutatták, hogy a macskáknak sajátos társadalmi-kognitív képességeik vannak, melynek köszönhetően nem gazdaként tekintenek ránk, hanem sokkal inkább úgy, mint egy gyerek a szüleire.

Társasági lények

a macskák a szüleiknek tekintenek minket

A legtöbb macska nagyon komoly társadalmi igényekkel rendelkezik. Nemcsak barátkoznak más állatokkal, de együtt is működnek velük, ha pedig megszakad ez a kapcsolat, akkor azt veszteségként élik meg. A macskák igyekeznek szocializálódni és köteléket teremteni az emberekkel. Egyes szakértők szerint a macskák azt gondolják rólunk, hogy mi is macskák vagyunk. Sokkal nagyobbak náluk ugyan, de még mindig macskák. Családtagként tekintenek ránk.

Ragaszkodnak hozzánk

a macskák a szüleiknek tekintenek minket

A macskák vágynak a közelségünkre. A maguk módján még próbálnak alkalmazkodni is a mindennapi cselekedeteinkhez, részt vállalni benne, ami idővel egy stabil kommunikációs szokássá válhat. Ez a gazdival szembeni viselkedés a macska felnőtt korában sem változik, tehát a macskánk egyfajta családfőként tekint ránk.

Idegesek lehetnek, ha nem vagyunk velük

a macskák a szüleiknek tekintenek minket

Egy tanulmány szerint, ha a gazdi a macskával egy szobában van, majd egyedül hagyja őt, a macska már 2 perc után kiszolgáltatottabbnak és bizonytalanabbnak érzi magát. A stresszes macskák gyakran elszöknek vagy rejtőzködnek. A gazdi visszaérkezése után a stressz-szintjük lecsökken.

Te vagy az ő “biztonsági zójána”

a macskák a szüleiknek tekintenek minket


A macskák egyfajta biztonsági fokozatok szerint rangsorolják az embereket. Ennek megfelelően a tanulmány szerint a macskák túlnyomó többsége azonnal nagyobb biztonságban érzi magát, ha a közelében tartózkodik a gazdája. A legtöbb macska a legfőbb biztonságforrásként tekint a gazdájára, épp mint a gyerekek a szüleikre.

Valójában nagyon is törődnek velünk

a macskák a szüleiknek tekintenek minket

Bár ez nem mindig olyan nyilvánvaló, mint a kutyák esetében, a macskák valójában épp úgy törődnek velünk. Ezt számos módon képesek kifejezni, például: dorombolással, lassú pislogással, fejdörgöléssel, a hasuk mutatásával, vagy épp nyalogatással. Amikor a macskák nyalogatják (tisztogatják) a gazdájukat, az a legmagasabb szintű a bizalom és gondoskodás, amire csak a macskák képesek.


Mi a véleményed?

Még több olvasnivaló