Ha kutyás vagy, ezt tudnod kell! 6 hiba, amitől a kutyád boldogtalan lesz!

Gazdiként mindannyian arra törekszünk, hogy kutyusunk vidám, egészséges és fegyelmezett legyen, de néhány váratlan helyzetben előfordulhat, hogy nem tudjuk, mi a legjobb döntés. Ha kihívás előtt állunk, a legjobb, ha tanácsot kérünk, így a helyzetet teljesen más szemszögből is átláthatjuk, és közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

1. Büntetésbe küldeni őket, ha rosszat tesznek

Megrágta a bútort, összetört valamit, vagy egyszerűen csak rosszul viselkedett? Sokan úgy leckéztetik meg a kutyát, hogy büntetésbe száműzik, kizárják a házból, vagy a saját kuckójába kényszerítik. Ez remek döntés akkor, ha a kutyát megnyugtatni akarjuk, vagy eljött a pihenés ideje, de az alvóhelyét, a személyes terét sose nevezzük ki a büntetés helyszínének. Ha negatív emlékként rögzül a kutyában a hely, akkor sosem lesz kedve magától odamenni.

2. Leteremteni őket a semmiért

Hazajössz egy nehéz nap után, majd észreveszed, hogy a kutya összerágta a cipődet. Mielőtt leteremted, amiért rossz kutya volt, tudasd vele, hogy éppen miért kap büntetést. Rossz kutyának nevezni anélkül, hogy a tudtára adod miért szidod le, nem túl jó húzás, összezavarhatod a kutyát és nem fog tanulni az esetből. Mutasd meg neki, hogy mit csinált, hogy össze tudja kapcsolni az eseményeket.

3. Beledörgölni az orrukat, ha rossz helyen ürítenek

Ha nem megfelelő helyen végezte el a dolgát, sokan beledörgölik az állat orrát a végtermékbe, mert azt hiszik, ettől a kutya megtanulja, hogy mi a helyes. Ez egy szörnyű módja annak, hogy jó viselkedésre bírjuk, a kutya nem fogja tudni, hogy miért büntetik meg. Egyre bizonytalanabb és boldogtalanabb lesz, ha ezt a módszert nem hagyjuk abba.

4. Büntetésből megvonni tőlük az ételt

A kutyád étkezése legyen szent és sérthetetlen, nem jó ötlet megvonni tőlük, csökkenteni az adagot, csak azért hogy neveljük őket. Ez a módszer elég kegyetlen, és azon kívül, hogy a kutya szomorú lesz, semmilyen eredményt nem hoz.

six-big-mistakes-owners-make-that-lead-to-unhappy-dogs-557185ed994bc-1

5. Koppintani az orrukra

Felugrál a kutya, rosszalkodik, erre általában egy jól irányzott tasli az orrára a megoldás. Most már tudjuk, hogy ilyen negatív behatásokkal és fizikai bántalmazással hatalmas hibát követünk el a kutya kiképzése közben. Ezzel csak azt érhetjük el, hogy a kutya félni fog tőlünk.

6. Sokáig egyedül hagyni

Néhány óránál tovább egyetlen kutyát sem jó ötlet magára hagyni, és ha ezt nem tudod kivitelezni, akkor ebben az életszakaszban neked még sajnos nem való egy kutya! Persze minden négylábúnak meg kell tanulnia egyedül is érvényesülnie, de hosszú távon nem tesz jót az állat lelkiállapotának, sőt, viselkedési zavarok is felléphetnek nála.


Mi a véleményed?

Még több olvasnivaló