12 ritka kutyafajta, amiről valószínűleg még csak nem is hallottál korábban

ritka kutyafajták

Ahány ország – annyiféle kutya él szerte a világon. Nem is gondolná az ember, hogy egyes kutyafajták léteznek: amíg az egyik országban teljesen hétköznapinak számít egy fajta, addig a másikban lehet nem is hallottak még róla.

Be kell valljuk az alábbi listában szereplő kutyákról még mi sem hallottunk, de nagyon jó volt őket megismerni. 🙂 Következzen tehát 12 ritka kutyafajta, melyek kevésbé ismertek aprócska hazánkban.

Karolina kutya

ritka kutyafajták

Ez a fajta Amerikából származik, születését Kr.e. 1000 körülire saccolják. Egykor az indiánok szolgálatában állhatott, ma már az ország déli részén elterjedtebb.

Norvég lundehund

ritka kutyafajták

Ez a kutyus a norvédiai Lofoten szigetéről származik. Anno a norvégok kedvenc csemegéje a lundamadarak voltak és ezt a fajtát kifejezetten a vadászatukra tenyésztették. Csintalan és igen mozgékony, lelkes fajta.

Portugál vízikutya

ritka kutyafajták

A portugál a vízikutya azon kevés fajták közé tartozik, melyek nem hullajtják a szőrüket, így allergiások is tarthatják. Mindenkit szeret és igen ragaszkodó tud lenni.

Grönlandi kutya

ritka kutyafajták

A grönlandi kutya tipikus szánhúzó fajta, erős testfelépítésének köszönhetően jól bírja a terhelést. Lábai egyenesek, a csontozata igen vastag és erős izomzattal rendelkezik.

Svéd juhászkutya

ritka kutyafajták

Minden bizonnyal több, mint ezer éves fajta, még a vikingek tenyésztették, ennek ellenére a XX. században majdnem kihalt. Az 1940-es években fedezték fel és mentették meg ezt a rövid lábú juhászkutyát.

Schipperke

ritka kutyafajták

Kiváló és hűséges kis őrkutya, nem ismerkedik idegenekkel. Mozgékony, fürge, fáradhatatlan, folyamatosan a környezetével foglalkozik, a gazdi által rábízott tárgyakat elszántan őrzi, nagyon gyengéd a gyerekekkel.

Kai ken

ritka kutyafajták

A kai ken, más néven Tora Inu egy Japánban őshonos fajta. Az országban igazi jelképnek számít, már évszázadok óta tenyésztik.

Arab agár

ritka kutyafajták

Ősrégi fajta, valószínűleg az ókori Egyiptomból hozták be Észek-Afrikába. Az arabok nagyra becsülik, még ma is rendszeresen járnak vele vadászatokra.

Catalburun

ritka kutyafajták

Ha ez a név nem ismerős elsőre, akkor a török vizsla lehet az lesz. Jellegzetessége, hogy “dupla” orra van. Eredete nem ismert, jelenleg Törökország egyik hegyvidéki régiójában él.

Catahoulai leopárdkutya

ritka kutyafajták

Amerikai kutyafajta, amelynek szintén nem ismert pontos származása. Nevét az egyik amerikai állam, Louisiana Catahoula egyházkerületéről kapta, ahol különösen népszerű volt. Mintázata a leopárdéra emlékeztet.

Stabyhound, avagy Fríz vizsla


ritka kutyafajták

Hollandia északi részéről, Frízföldről származik. Az 1800-as évek elejétől találhatóak róla leírások.

Pungsan dog

ritka kutyafajták

A Pungsan vagy Poongsan nevezetű észak-koreai kutyafajta rendkívül intelligens és harcias, ezért a népmesék úgy tartják, hogy még egy tigrist is képesek lennének legyőzni.


Mi a véleményed?

Még több olvasnivaló