4 módja annak, hogy a kutyák megértsék, amit mondunk nekik

4mód

A kutyák arról ismertek, hogy képesek kommunikálni az emberekkel, és megértik, amit mondunk nekik. Annak ellenére, hogy nem beszélik a nyelvünket, a kutyák csodálatos módokat fejlesztettek ki szándékaink értelmezésére és annak megértésére, amit kommunikálni próbálunk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a kutyák hogyan értik meg, amit mondunk nekik.

1. Testbeszéd

Az egyik legnyilvánvalóbb módja annak, hogy a kutyák megértsék az embert, a testbeszéd. A kutyák mesterek az arckifejezésünk, a hangszínünk és a testtartásunk megfigyelésében. Különbséget tudnak tenni boldog és dühös hang között, és gyakran ennek megfelelően reagálnak. Például, ha mosolyogsz és simogatod a kutyádat, valószínűleg megérti, hogy boldog vagy, és bátorítást kap a viselkedésre. Másrészt, ha feszült és nyugtalan vagy, kutyád érzékelheti a szorongást, és óvatosabban viselkedik.

2. Vokális kommunikáció

A kutyák nem értik a szavakat, de érzékenyek a hangunkra. Ezt a szempontot vokális kommunikációnak nevezik. A kutyák érzékelik, ha lágy, szeretetteljes hangon beszélünk, vagy tekintélyesebb és komolyabb hangon. Például, ha barátságos hangon azt mondjuk, hogy “Gyere ide”, a kutya pozitívan reagálhat, és felénk fordulhat. De ha ugyanazt a kifejezést parancsoló hangon mondja ki, a kutya parancsként értelmezheti, és ennek megfelelően reagál. Ez azt mutatja, hogy milyen fontos a hangszín a négylábú barátainkkal való kommunikációban.


3. Viselkedés és cselekvések

A kutyák sokat tanulnak viselkedésünk és cselekedeteink megfigyelésével. Például, ha megragadjuk a pórázt és az autó kulcsait, a kutya ráébredhet, hogy ideje sétálni. Ha elővesszük az ételt és a tálkáját, a kutya ezeket a tevékenységeket az étkezési idővel társíthatja. A kutyák intelligens megfigyelők, és kapcsolatot tudnak teremteni aközött, amit csinálunk, és ami ezután fog történni.

4. Pozitív és negatív megerősítés

Az egyik kulcsa annak, hogy a kutyák megértsék, mit akarunk, a pozitív és negatív megerősítés alkalmazása. Amikor a kutya valami kívánt dolgot csinál, például ül vagy házon kívül intézi a dolgát, fontos, hogy dicsérettel, simogatással vagy apró finomságokkal jutalmazzuk. Ez segít a kutyának megérteni, hogy helyesen cselekedett. Másrészt, ha a kutya nemkívánatos módon viselkedik, például harapdál egy tiltott tárgyat, akkor fontos a negatív megerősítés, például figyelmen kívül hagyva a viselkedést.


Mi a véleményed?

Még több olvasnivaló