6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

6 váratlan dolog, amit a kutyák ki tudnak szagolni

Az embereknek nincs túl erős szagló érzéke, míg a kutyák orra több mint 10 000-szer “profibb”, mint a miénk. Napjainkban a kiképzett nyomkövető kutyák különböző területeken dolgoznak, de még a simán kedvtelésből tartott állatok is megmenthetik az életüket az erős orrukkal.

Imádjuk a kutyákat és a tudományt! Ma 7 szokatlan tényt gyűjtöttünk össze azokról a dolgokról, amelyeket a kutyád érzékelhet. Egy bónusz is szerepel a végén, még néhány váratlan információval az ember és a kutya közötti egyedi kapcsolatról. Alig várjuk, hogy megosszuk veled!

A vér glükóz szintjének változása

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

Tanulmányok igazolják, hogy a kutyák képesek kiszagolni a vércukorszint csökkenését. Ezt a verejtékünk szagának megváltozása alapján azonosítják. Ez a képesség döntő fontosságú lehet a cukorbetegségben szenvedő kutyatulajdonos számára. A kutatások azt mutatják, hogy a kutyák a viselkedési változásainkat is elemezni tudják.

Ezért, amint a “kedvtelésből tartott orvosod” észreveszi, hogy más a szagod, vagy természetellenesen álmos vagy, elkezd cselekedni. A kutyák a stressz jeleit kezdhetik mutatni, és megpróbálják felkelteni a tulajdonos figyelmét.

Rák

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

A tudósok megmagyarázzák, hogy a rák a sejtjeinket a normálistól eltérő módon működteti, hogy a tumor növekedhessen. A sérült sejtek olyan fajta fehérjét termelnek, amelyet a kutya ki tud szagolni. A kutatások kimutatták, hogy a kutyák képesek észlelni a tüdőrákot a légzés és a prosztata- vagy a húgyhólyagrákot a vizelet szaga révén. Tanulmányokat folytatnak ebbe az irányba, és a kutyák a melanóma rákkutatásában is bizonyították megbízhatóságukat.

Napjainkban találkozhatsz különlegesen kiképzett ’szimatoló’ kutyákkal a különböző rákos megbetegedéseket, köztük a mellrákot kezelő klinikákon. Ez egy értékes eszköz a korai stádiumú diagnosztikában.

Identitás

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

Míg legtöbbünk a kinézetük alapján ismer fel más embereket és kutyákat, a kutyák szag alapján differenciálnak. A kutya orrában minden ember illata olyan egyedi, mint egy ujjlenyomat. Ezenkívül a szakértők biztosítanak arról, hogy a kutyák fel tudnak ismerni egy ismerős személyt vagy helyet, még akkor is, ha a szagot parfümmel vagy “jelekkel” keverik, miután kapcsolatba kerültek más emberekkel. Továbbá a jól képzett kutyák képesek megkülönböztetni az egyforma ikrek “szag portréját” is! Ezt a képességet széles körben használják a rendőri munkában, amikor eltűnt embereket keresnek különböző vészhelyzetek után.

Epilepsziás rohamok

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

A kutatók megerősítik, hogy a kutyák képesek észlelni a jövőbeni epilepsziás rohamot 45 perccel hamarabb, mielőtt elkezdődne. Úgy gondolják, hogy ezek a háziállatok képesek érzékelni azt a jellegzetes szagot, amely megelőzi ezt az egészségügyi állapotot. Amint a kutyád tudatában van a veszélynek, megpróbálja felhívni a figyelmet például ugatással. És ha görcsölni kezdesz, akkor a szőrös barátod a közelben marad, hogy megvédjen.

Más kutyákkal való interakció

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

A kutyák “üzeneteket” küldenek egymásnak a vizeletben, a bőrön, a szőrzetben és a székletben megtalálható feromonok által. Tehát, ha meglátogattad egy barátodat, akinek háziállata van, akkor a kutyád mindent tud erről! Készülj fel arra, hogy a kutya mindenhol körbe fog szaglászni, mert megpróbálják kitalálni, kivel kerültél kapcsolatba. Az üzenet tartalmazza a kutyák fajtájával, méretével, egészségével és egyéb jellemzőivel kapcsolatos információkat.

Terhesség

6 dolog amit a kutyák ki tudnak szagolni

A kutya orra érzékeli a legkisebb változásokat is a testszagodban. Ha terhes vagy, a szervezeted egy komoly hormonális változáson megy keresztül, ami egyszerűen nem maradhat észrevétlen a kedvenced előtt. A szakértők szerint a kutyák képesek felismerni a terhesség nagyon korai szakaszát a testszag és a test mozgásának kis változásai alapján. És viselkedésük megváltozik, mivel alapvetően te most egy új ember vagy számukra.

forrás: 5percblog.hu

Még több kutyás érdekesség:

Ha beszélsz a kutyádhoz, az az intelligencia jele

7 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

12 tény a kutyákról, amit valószínűleg nem tudtál

Mi a véleményed?

Neked ajánljuk