Ha van kutyád, ezt tudnod kell! 8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled!

„Ugye milyen okos, éppen csak nem beszél?!” – mondja a legtöbb kutya tulajdonos. Pedig ilyenkor a gazdik tévednek, kutyájuk bizony beszél hozzájuk, csak ők még nem értik a „kutya nyelvet”.

Először is le kell szögeznünk, hogy – mint azt a pszichológusok az ember kommunikációs rendszerében is megfejtették -, a legigazibb, legőszintébb információk sohasem a beszédünkben találhatók meg, azt ugyanis mindig aktuális nézeteink, érdekeink szerint formáljuk. Így a szakemberek már az embernél is azt javasolják, ha valaki az igazat szeretné tudni, embertársainál is főleg a testre, testbeszédre figyeljen, mintsem arra, amit mond.

Ha ezt elfogadjuk, akkor már semmiféle baj nem származhat abból, hogy kutyánk e kommunikációs eszköznek híján vannak, van helyette viszont számos olyan közlési rendszer, amely még jobban használható, megfejthető, mint az a bizonyos hiányolt beszéd.

Íme egy rövidke kis szótár, hogy jobban megértsd kedvencedet.

1.  Feláll a szőr a hátamon, felhúzom a bőrt a fogaimról, és feszülten nézek. = Itt valami nem tetszik, vigyázz, mert különben dühbe jövök.

2. Csóválom a farkamat, a füleim kajlák, nyelvem kilóg, és sokat mozgok = Kicsit bolondos kedvem van. Jó lenne, ha hoznál egy lasztit, és hajigálnád, vagy gyömöszölnél a földön.

8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled1

3. Hanyatt vágom magam, és a hátamon fetrengek, közben dörgölöm a fejemet, a fülemet valahova = Biztonságban érzem magam melletted! Köszönöm, hogy meleg otthont, és szerető figyelmet biztosítasz nekem.

8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled2

4. Nem merek rád nézni, behúzom fülem-farkam, és kissé ideges vagyok, sőt, remegek is = Valami rossz fát tettem a tűzre.

5. Száraz az orrom, és bátortalan vagyok = Vagy meghűltem, vagy valami rosszat ettem, vagy elkaptam egy csúnya bacit. Kérlek, vigyél orvoshoz.

8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled3

6. A lábaid előtt fekszem a fél oldalamon, tappancsaim az égnek állnak, és közben téged nézlek = Időnként kutyába sem veszel. Tessék engem észrevenni, és szólni hozzám legalább egy jó szót, de azt sem vetném meg, ha megsimogatnád a fejecskémet.

8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled4

7. Harapdálom a bútorok lábait, lerántom a terítőt, és oda pisilek, ahova nem szabad = Valami nagyon nem stimmel a kapcsolatunkban. Biztos, hogy akartál te engem? Biztos, hogy eleget foglalkozol velem, és megfelelő mennyiségű szeretetet adsz nekem?

8. Ásítozom, pedig nem vagyok álmos = Stresszes, ideges vagyok, félek valamitől. Van valaki a lakásban, a környezetemben, akit nem kedvelek, akitől félek.

8 jel, ahogy kommunikálni próbál veled5

Mi a véleményed?

Neked ajánljuk