kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

Kutatások megerősítették, ha egy ember elveszíti szeretett kutyáját, az olyan mintha egy családtagja hunyna el

Kutyával élni a világ legcsodálatosabb érzése, hiszen ő az aki mindig hazavár, ő az aki akkor is szeret, ha éppen rossz passzban vagy. Ő a támaszod és az örömöd forrása is egyben.

Egy tanulmány szerint a kutyák csupa pozitív hatással vannak a gazdi lelkiállapotára, ennek köszönhetően sokkal egészségesebbek, mint akiknek nincs kedvence. De mégis mit érzünk és hogyan dolgozzuk meg ha elhagy minket és eltávozik a kutyánk a Mennyországba?

Összegyűjtöttük, hogy mégis milyen érzések kavarognak ilyenkor az emberben és hogyan lehet könnyebben megélni a gyászt.

kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

A szülők és gyermekeik között pont olyan kötödés alakul ki, mint a gazdik és kedvenceik között. Egy tanulmány szerint a kutyák elvesztése épp olyan érzés, mintha egy családtagot veszítenénk el.

Ilyenkor nem csak egy gyermeket, de azt a társat is elveszítjük aki az utolsó percekig feltétel nélkül szeretett és akinek a bizalmát élvezhettük. A gyászt még nehezebb feldolgozni, ha a munkatársadról, vagy a terápiás kutyádról van szó.

kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

Egy kutya elvesztése mély depresszióba is sodorhatja a gazdit, mert ilyenkor percek alatt fenekestül felfordul az élet. Már nincs mellettünk az a társ, akivel oly sokat mókáztunk, sétáltunk, közösen falatoztunk. A szívünkbe üresség költözik, amit csak ő tudna feloldani, de nincs már mellettünk.

Ilyenkor kétségbeesetten keressük az emberi társaságot, azonab néhányan mindig a fejünkhöz vágják, hogy “lépj túl rajta, ez csak egy kutya volt.”

Nem, nem csak egy kutya volt, hanem egy legjobb barát, egy gyermek.

kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

Van még egy dolog ami megnehezíti a gyászoló gazdi életét: az emberek ilyenkor elvárják tőled, hogy kutyád távozása után is ugyan olyan legyél, mint előtte. Légy boldog, örülj és élj önfeledten, de ez nem megy egyik percről a másikra.

Ha az ember egy családtagját veszíti el, akkor eljárhat a barátaihoz (azt könyebben megértik), vagy egy terápiára is ellátogathat, ahol hasonló emberekkel tudnak találkozni, akik segítenek átlendülni. De ha egy négylábú távozik a Mennyországba, akkor erre nincs lehetőség.

kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

Vannak olyan emberek, akik még kedvencük halála után is hallják a hangját. Mintha még mindig rohangálna a házban, az udvaron és ilyenkor a nevén szólítják a kutyát, de Ő már nem jön oda többé. Ez csak arra enged következtetni, hogy nagyon erős kapcsolat volt a gazdi és kutyusa között.

Így tudod megkönnyíteni a veszteség feldolgozását:

kutya elvesztésekor olya mintha családtagot veszítenénk el

  • Egyátalán ne rohanj előre, nyugodtan éld meg a gyászt és bátran sírd ki magad. Ilyenkor a harag, düg és a bánat is normális érzés.
  • Keresd az olyan emberek társaságát, akik megértenek és támogatnak. Mond el nekik min mész keresztül és beszéld ki magadból a gyászt.
  • Nyugodtan temesd el őt, hiszen a családtagjainkkal is ezt tesszük miután elhunytak. A temetéssel jelképesen lezárjuk a fájdalmat, amit házikedvenceddel is megtehetsz.
  • Miután a Mennyországba kerül, ne dobd ki kutyád tárgyait. Amikor szép lassan csökken a fájdalo, elpakolhatod a holmijait, amikor pedig sikeresen feldogoztad a halálát, a tárgyait akár el is ajándékozhatod más kutyáknak.

Egy kutya elvesztését egyátalán nem könnyű feldogozni, adj időt magadnak!

Ha Te is vesztettél már el kedvencet, bátran oszd meg a képét kommentben, ezzel is tiszteletünket tesszük előtte! Gondolj rá úgy, hogy már egy jobb helyen van, mert minden kutya a Mennyországba jut!

Mi a véleményed?

Neked ajánljuk